Vanliga frågor

På den här sidan har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får kring bland annat handel med ädelmetaller och vår arbetsprocess.

Om du inte hittar svaret på just din fråga så är du varmt välkommen att kontakta oss.

Kuvert

Kuvertet skickas med Postnords rekommenderade post, vilket är ett av de säkraste sätten att skicka värdefulla föremål.

Vi tar fullt ansvar för ditt inskickade kuvert upp till 100 000 kronor när du följer våra anvisningar. Om du trots detta inte känner dig trygg med att skicka in din ädelmetall är du alltid välkommen in till vår värdering på Biblioteksgatan 5.

Nej, de föremål du skickar in till oss måste rymmas i det utskickade kuvertet. Har du större föremål än vad som ryms i kuvertet kan du i stället besöka vår värdering på Biblioteksgatan 5 för att lämna in dina föremål.

När du fotograferat föremålen och laddat upp bilderna på vår hemsida placerar du föremålen i säkerhetspåsen. Dra av den blå plastremsan och förslut påsen genom att avlägsna den röda remsan. Lägg säkerhetspåsen i returkuvertet.

Du ansvarar själv för hur dina föremål paketeras när du skickar dem till oss. Har du föremål som är extra känsliga rekommenderar vi att du skickar dem till oss i en ask eller inlindade i papper/bubbelplast.

Sälja

Kaplans har mer än 70 års erfarenhet av att köpa och sälja guld och andra ädelmetaller. Alla föremål undersöks av våra erfarna värderare.

För att fastställa karathalten på ditt guld använder vi probering. Det är en säker metod som hela branschen tillämpar för analys av karathalt. Liknande kontroll utförs för silver, platina och palladium. Vägning utförs alltid på kalibrerad våg.

De föremål vi köper in måste förvaras hos oss i minst trettio (30) dagar enligt svensk lag. Under denna period kan du ångra dig och få tillbaka dina föremål kostnadsfritt.

Merparten av ädelmetallen skickas sedan i väg för smältning och rening. Hanteringen hos våra raffineringspartners är miljöcertifierad. Vi ser ett mervärde i att föremål används även fortsättningsvis. För att tillvarata föremålen på bästa sätt kan vi låta Kaplans Guldsmedsverkstad reparera det som är trasigt för att sälja vidare i butiken eller på någon av Kaplans olika auktioner.

Inför en sådan försäljning tas alltid eventuella personliga gravyrer och andra särskilda kännetecken bort. Ta gärna kontakt med Kaplans kundtjänst om du vill veta mer.

Ja. Vi betalar samma pris för vitguld som för vanligt rött guld.

Vi tar även emot föremål med ädelstenar och pärlor. Vi kan dock endast erbjuda utbetalning motsvarande ädelmetallens vikt, såvida ditt föremål inte säljs på auktion.

Önskar du behålla eventuella ädelstenar eller pärlor vid försäljning av ädelmetall rekommenderar vi att du demonterar dessa innan du skickar in dina föremål. Mer information om vilka typer av föremål vi köper hittar du under Sälja - Vad du kan sälja.

Kaplans måste följa de lagar och riktlinjer som råder vid köp av ädelmetall. Enligt penningtvättslagen måste vi samla in personuppgifter från säljande kund. Läs mer hos Finansinspektionen.

För att du som kund ska få ett så korrekt pris som möjligt för din ädelmetall. Guldpriset uppdateras två gånger per dag och kan förändras snabbt.

Värderingen sker inom 1–2 arbetsdagar efter mottagandet av ditt kuvert. Utbetalning med Swish eller presentkort sker direkt när vi hanterat ditt godkännande av erbjudandet. Har du valt att acceptera en försäljning på auktion lämnas föremålet över till Kaplans Auktioner. Utbetalningen är i detta fall beroende av när auktionen hålls och när varan säljs.

När du säljer ädelmetall till oss på Biblioteksgatan 5 kan vi erbjuda dig direkt utbetalning via Swish, kontanter eller presentkort. Det finns även möjlighet att få utbetalning i form av banköverföring. Det tar då upp till tre bankdagar innan pengarna finns på ditt konto. Har du ett föremål där våra värderare anser att det finns ett marknadsvärde som överstiger metallpriset kan du även bli erbjuden att sälja på auktion. I dessa fall lämnas föremålet över till Kaplans Auktioner och utbetalningen är då beroende av när auktionen hålls och när varan säljs.

Priser

Vårt pris för ädelmetall följer London Fix och uppdateras två gånger per dag. Det erbjudande vi ger dig baseras på det aktuella priset för metallen vid värderingstillfället. Väljer du utbetalning med presentkort får du bättre betalt än om du väljer pengar direkt.

Vi är dessutom unika i branschen med att kunna erbjuda dig auktionsförsäljning som kan ge ännu bättre betalt. Du får erbjudandet när våra värderare anser att ditt föremål har ett marknadsvärde som överstiger metallpriset.

Är du inte är nöjd med våra erbjudanden skickar vi tillbaka föremålen till dig utan kostnad inom Sverige.

Kaplans Ädelmetall har inga dolda avgifter. De priser vi anger på hemsidan och vid värderingstillfället gäller från första grammet. Även om dina föremål är skadade eller repiga.

Vi tar heller inte ut någon avgift för värdering. Den rekommenderade frakten till oss står vi för. Vi står även för den rekommenderade frakten tillbaka till dig, om du väljer att inte acceptera vårt erbjudande.

Ångerrätt

Hos Kaplans Ädelmetall har du alltid 30 dagars ångerrätt när du tackat ja till vårt erbjudande och valt att sälja dina föremål.

Skulle du mot förmodan ångra dig loggar du in på Mina sidor och registrerar ditt ångrade beslut inom 30 dagar. Vi returnerar dina föremål till din folkbokföringsadress kostnadsfritt med rekommenderad post.

loader icon